1. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy nastrouháme vychlazené máslo, přidáme změklé sádlo a oba druhy mouky, špetku soli, vlijeme rozkvedlané žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout (mezitím si připravíme náplň).
2. Vykynuté těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme koláčky. (Pokud děláme koláčky z více dávek, v tuto chvíli oddělíme část těsta, kterou najednou zpracujeme, a zbytek dáme do ledničky, aby nepřekynulo.) Každé kolečko prstem nebo malou skleničkou uprostřed zmáčkneme, lžičkou naneseme náplň a lehce ji zatlačíme. Na vymazaném plechu koláčky upečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé je namočíme v rozehřátém másle s rumem a obalíme v cukru.
Náplně do svatebních koláčků
Tvarohová náplň: Měkký tvaroh smícháme s žloutkem, vanilkovým pudinkem a rozinkami, podle potřeby přidáme cukr.
Ořechová náplň: Umeleme vlašské nebo lískové oříšky, poté je povaříme s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Maková náplň: Umeleme mák a povaříme ho s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Povidlová náplň: Povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kúrou, skořicí a vanilkovým cukrem.
Tip:
Pokud si chcete s koláčky opravdu vyhrát, dozdobte je, tak jako my, ještě mandličkami nebo hrozinkami.