Svatební koláčky

Svatební koláčky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
cca 30 minut–hodinu (na celou dávku)

Počet porcí

asi 100–150 koláčků (podle velikosti)

Ingredience

  • 1 kostka droždí
    1 lžíce cukru
    100 ml vlažného mléka
    150 g másla
    150 g sádla
    200 g hladké mouky 
    300 g polohrubé mouky
    špetka soli
    3 žloutky
    250 g rozpuštěného másla a asi 4 lžíce rumu na namáčení
    100 g mletého cukru na obalení
    V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím.
     
    Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed...
     
    Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!

postup

  • 1. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
    Do velké mísy nastrouháme vychlazené máslo, přidáme změklé sádlo a oba druhy mouky, špetku soli, vlijeme rozkvedlané žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout (mezitím si připravíme náplň).
     
    2. Vykynuté těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme koláčky. (Pokud děláme koláčky z více dávek, v tuto chvíli oddělíme část těsta, kterou najednou zpracujeme, a zbytek dáme do ledničky, aby nepřekynulo.) Každé kolečko prstem nebo malou skleničkou uprostřed zmáčkneme, lžičkou naneseme náplň a lehce ji zatlačíme. Na vymazaném plechu koláčky upečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé je namočíme v rozehřátém másle s rumem a obalíme v cukru.
     
    Náplně do svatebních koláčků
    Tvarohová náplň: Měkký tvaroh smícháme s žloutkem, vanilkovým pudinkem a rozinkami, podle potřeby přidáme cukr.
    Ořechová náplň: Umeleme vlašské nebo lískové oříšky, poté je povaříme s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
    Maková náplň: Umeleme mák a povaříme ho s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
    Povidlová náplň: Povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kúrou, skořicí a vanilkovým cukrem.
     
    Tip:
    Pokud si chcete s koláčky opravdu vyhrát, dozdobte je, tak jako my, ještě mandličkami nebo hrozinkami.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.