Punčový řez

Punčový řez
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
60 minut
Doba vaření
20 minut

Počet porcí

12

Ingredience

  • 3x žlutý korpus:
    4 vejce
    80 g krupicového cukru
    80 g polohrubé mouky
    žluté potravinové barvivo
    1x růžový korpus:
    4 vejce
    80 g krupicového cukru
    80 g polohrubé mouky
     růžové potravinářské barvivo
    100 g rybízová marmeláda na potření
    Citronová poleva z cukru, vody a citronové šťávy
    Punčový rozvar:
    200 g vody
    5 g ovocného sirupu
    80 g rumu
    80 g citronové šťávy
     
     V tomto sladkém dezertu se snoubí sladká chuť s chutí výrazného rumu a s nakyslou chutí citronové polevy. Existují varianty s čokoládovou polevou a v dezertu nemusí být pouze hnědý rum, ale i jiné výrazné alkoholové speciality.

postup

  • Nejdříve začneme s pečením korpusů. Na každý korpus si nachystáme bílky a žloutky zvlášť do mísy. Bílky vyšleháme do tuha s 2/3 cukru a žloutky vyšleháme se zbylou 1/3 cukru. Obě hmoty spojíme a přidáme barvivo a mouku. Hmotu vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C. Korpusy jsou velmi nízké, pečeme 5-8 minut, nesmíme je vysušit. Na punčové řezy potřebujeme 3 světlé korpusy a jeden růžový.
    Korpusy necháme vychladnout. Mezitím si připravíme rumový rozvar.  Do kastrolu si dáme vodu s cukrem a společně svaříme. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme sirup, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a rum. Na první žlutý korpus namažeme vrstvu marmelády a položíme na přichystaný plech. Jeden žlutý a jeden růžový korpus si podélně nakrájíme na proužky silné asi 2 cm. To proto, abychom mohli začít vrstvit jednotlivé vrstvy a vytvořili si šachovnici. Nakrájené proužky začneme střídavě vrstvit na korpus s marmeládou. Jakmile máme celou plochu marmeládou pokrytou, pokapeme ji rumovým rozvarem. Opět budeme skládat proužky, ale tentokrát obráceně. Tudíž na spodním žlutém proužku bude nyní položený proužek růžový. Tím vytvoříme efektní šachovnici typickou pro tento zákusek. A zase pokapeme rozvarem. Punčové řezy pak zabalíme do potravinové folie. Umístíme je do lednice a necháme odležet, nejlépe přes noc, aby všechny korpusy pořádně nasákly punčem. Druhý den punčové řezy rozbalíme z potravinářské folie a podélně rozkrojíme na 4 kusy. Jednotlivé kusy pomažeme z vrchu i na bocích marmeládou a pak i citronovou polevou. Citronovou polevu necháme zaschnout a originální punčové řezy můžeme servírovat.
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.