Zima – čas na polévku

Zima – čas na polévku

Send by e-mail
  • Pravěká i současná
    Polévky lidé jedli odjakživa. Už v pravěku naše předky napadlo, že ulovenou kořist lépe využijí, když kosti a maso zvířete vyvaří ve vodě. Pak stačilo přidat zeleninu a bylinky, které byly zrovna po ruce, a polévka, jak ji známe dnes, byla na světě. Ve středověku v bohatších domech polévali masovým vývarem opečený krajíček chleba – odtud český název „polévka“. V chudších domácnostech maso v polévce nahradil hrách a nejrůznější zelenina. Byla nejběžnějším jídlem lidových vrstev: polévku je možné uvařit téměř z jakýchkoliv surovin, je snadná na přípravu a výživově hodnotná.

    Vaříme z vody
    V případě polévek se určitě vyplatí držet se tradice. Pokud nezvolíte zrovna gulášovku nebo smetanovou kulajdu, jsou polévky obecně velmi zdravé. V zimě skvěle zahřejí a suroviny stojí pár korun. Pro ty, kdo by rádi zhubli, se nejlépe hodí vývar ze zeleniny nebo libového masa. Aby byla polévka opravdu dietní, je dobré nechat vývar zchladit a za studena sebrat z povrchu ztuhlý tuk. Má-li polévka posloužit jako plnohodnotné jídlo, ideální jsou polévky luštěninové nebo vydatné masité polévky se zavářkou. Pro chladné zimní měsíce se výborně hodí také královna českých polévek – bramboračka. My vám pro inspiraci přinášíme generacemi prověřený a zároveň prostinký recept.

    Bramboračka se sušenými houbami
    3 větší brambory
    1 menší cibule
    ¼ celeru
    2 mrkve
    1 petržel
    1 menší hrst sušených hub
    2 lžíce másla
    1,5 lžíce hladké mouky
    2 lžičky majoránky
    snítka petrželky
    1 až 2 stroužky česneku
     
    Sušené houby přelijeme převařenou horkou vodou a necháme hodinu změknout. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky. V hrnci na másle opečeme cibulku, brzy přidáme kořenovou zeleninu a také ji orestujeme. Vše zaprášíme moukou, promícháme, osolíme a společně osmahneme. Přilijeme 1,5 litru studené vody a přivedeme k varu. Když se voda vaří, přidáme brambory nakrájené na kousky, majoránku a sušené houby. Vlijeme také vodu, ve které se houby máčely. Na závěr polévku dochutíme drceným česnekem, solí, petrželkou a majoránkou.

     

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 30.01.2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.