Zavinuté dobroty

Zavinuté dobroty

Send by e-mail
  • Objeví-li se na jídelním lístku jakýkoliv závitek, určitě počtem objednávek předčí ty ostatní. Nejznámější je u nás bezpochyby španělský ptáček, po jehož původu, a hlavně názvu, se stále pátrá. Známe ho ze staropražské židovské kuchyně, tam byl ale plněný jen vajíčkem a kyselou okurkou. Jedna z legend říká, že se španělský ptáček zrodil v hlavě šéfkuchaře pražské hospůdky „U Španěla“  a  to této specialitě dalo tohle cizokrajné jméno. 

    Do české kuchyně patří ptáček z hovězího nebo telecího masa, poctivě naplněný, pevně zavinutý, s typickou šťávou chutnající po dobře vyrestované cibulce. Ty tzv. „rozstřelené ptáčky“ ať si líní kuchaři dělají doma! Dalším zástupcem závitků, je plněný zelný list, který k nám přišel z polské kuchyně. Závitky mají své regionální varianty, například v severozápadních Čechách je místní specialitou litoměřický vepřový závitek plněný párkem a zelím, v Krkonoších se plněným zelným listům zase říká Šulky. Závitky lze plnit různými náplněmi, hlavně uzeninou a i sezonní zeleninou, jako je třeba chřest, ale nejvíce se v regionálních receptech v závitcích objevuje zelí, cibule a také mrkev. 
    Máte-li chuť plnit a rolovat, inspirace je pro vás zde:

    http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/teleci-maso/spanelske-ptacky-z-teleciho-masa

    http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/veprove-maso/litomericky-zavitek


    http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/veprove-maso/sulky-aneb-zelne-zavitky

     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.