Víno a tradiční pečená husa – svátek svatého Martina se blíží

Víno a tradiční pečená husa – svátek svatého Martina se blíží

Send by e-mail
  • Svátek svatého Martina je pevně spjat s tradicí pečení svatomartinské husy a mladými takzvanými svatomartinskými víny. Svatomartinská vína jsou prvními víny ročníku, která se tradičně otvírají právě 11. listopadu na svátek patrona vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Tato mladá vína, která měla šanci zrát pouze několik týdnů, jsou typická svěžími ovocnými tóny a vyrábějí se pouze z vybraných odrůd. Každé takové víno navíc musí splňovat řadu dalších kritérií a před tím, než se dostane na trh, musí jeho kvalitu schválit odborná komise. Jako každý rok i letos budete mít po celém Česku šanci ochutnat obě tradiční pochoutky – svatomartinské víno i dozlatova pečenou husu. Slavnostního otvírání Svatomartinských vín se můžete 11. listopadu zúčastnit například v Kyjově, na náměstí Svobody ale i na dalších místech v Brně, na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti či na hradě v Litoměřicích. Chcete-li si pochutnat na dozlatova upečené huse, vyrazit můžete na Svatomartinské hody do jedné z certifikovaných restaurací Czech Specials, například do Resortu Luhačovice nebo do Pivnice Dačický či do restaurace Mincovna hotelu Opat v Kutné Hoře. Hody budou ve zmíněných místech probíhat shodně od 11. do 16. listopadu. Praktický přehled akcí spojených s ochutnávkou svatomartinského vína naleznete například zde.

    Autor fotografie: Richard Klíčník

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.