Víno a tradiční pečená husa – svátek svatého Martina se blíží
Víno a tradiční pečená husa – svátek svatého Martina se blíží
Svátek svatého Martina je pevně spjat s tradicí pečení svatomartinské husy a mladými takzvanými svatomartinskými víny. Svatomartinská vína jsou prvními víny ročníku, která se tradičně otvírají právě 11. listopadu na svátek patrona vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Tato mladá vína, která měla šanci zrát pouze několik týdnů, jsou typická svěžími ovocnými tóny a vyrábějí se pouze z vybraných odrůd. Každé takové víno navíc musí splňovat řadu dalších kritérií a před tím, než se dostane na trh, musí jeho kvalitu schválit odborná komise. Jako každý rok i letos budete mít po celém Česku šanci ochutnat obě tradiční pochoutky – svatomartinské víno i dozlatova pečenou husu. Slavnostního otvírání Svatomartinských vín se můžete 11. listopadu zúčastnit například v Kyjově, na
náměstí Svobody ale i na dalších místech v Brně, na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti či na hradě v Litoměřicích. Chcete-li si pochutnat na dozlatova upečené huse, vyrazit můžete na Svatomartinské hody do jedné z certifikovaných restaurací Czech Specials, například do
Resortu Luhačovice nebo do
Pivnice Dačický či do
restaurace Mincovna hotelu Opat v Kutné Hoře. Hody budou ve zmíněných místech probíhat shodně od 11. do 16. listopadu. Praktický přehled akcí spojených s ochutnávkou svatomartinského vína naleznete například
zde.
Autor fotografie:
Richard Klíčník
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.