Vaříme s pohankou: Valašské kontrabáše a chutné placičky
Vaříme s pohankou: Valašské kontrabáše a chutné placičky
Pohanka je v české kuchyni často opomíjenou surovinou, která je však chutná a navíc zdravá. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a neobsahuje lepek. Využití pohanky v kuchyni je opravdu široké. Pohanka je například základní surovinou pro přípravu typického Valašského kontrabáše. Zkuste si ho doma připravit.
Kontrabáš
Na přípravu tohoto velmi chutného a tradičního pokrmu budete potřebovat 200 g pohanky lámanky, ne tedy v celých zrnech. Tu propláchněte a nechte alespoň půl hodiny odstát ve vodě. Na pánvi osmažte cibulku, 200 g uzeného masa pokrájeného na kostičky, 5 stroužků česneku nakrájených na plátky a přidejte lžíci sušených hub (předem namočených ve vodě). Uvařte kilogram brambor, rozmačkejte je, přidejte pohanku a směs z pánve, ochuťte majoránkou a solí a dejte zapéct do trouby o teplotě 200°C dokud povrch nezrůžoví. Podávejte s kysaným zelím.
Pohankové placičky
K rychlé a zdravé večeři můžete připravit také pohankové placičky. Pohanku (150 g) minutu povařte ve zhruba 400 ml vody a nechte ji pod pokličkou 20 minut odstát, poté přebytečnou vodu slijte. Mezitím si pokrájejte cibuli najemno a prolisujte 4 stroužky česneku. Oboje promíchejte s 200 g kysaného zelí, pohankou, přidejte jedno vejce, majoránku, zahustěte směs strouhankou a dochuťte solí a pepřem. Ze vzniklé směsi vytvořené placičky obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Další pohanková pochoutka je hotova!
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.