Tříkrálové pečení

Tříkrálové pečení

Send by e-mail
  • Svátek Tří králů, který připadá na 6.ledna býval vždy stejně oslavován, jako Štědrý den, i když tímto datem vánoční čas končí. V ten den chodili po domech chlapci oblečení jako tři mudrci z Východu, zpívali náboženské písně a dostávali za to koledu většinou v podobě malých koláčů. Ten den se vracela na statky i chasa, která mívala od Štěpána volno, takže hospodyně připravovala slavnostní oběd, většinou masovou pečeni, při pečení potíranou medem a česnekem, to pro hojnost a zdraví. Rodina mívala stejně bohatou večeři, jako o Štědrém dnu, nechyběla zelná polévka, houbovec nebo kroupový Kuba. 



    Od poloviny 19.století u nás zdomácněl i zvyk péct tříkrálový koláč. Zatímco ve Francii, odkud k nám tento obyčej přišel, se peče koláč z listového těsta, plněný žloutkovým krémem, do kterého se vloží mince, nebo malá keramická figurka, a ten, kdo ji ve svém kusu koláče najde je ten den král a bude mít po celý rok všeho dostatek. U nás se peče z mazancového těsta, ze kterého se udělá několik vzájemně spojených malých bochánků, jen jeden však v sobě skrývá minci. K tomuto dni se vztahuje mnoho pranostik, vybereme jednu, gastronomickou: Bude-li na Tři krále hvězdné nebe, urodí se mnoho brambor a narodí se mnoho beránků.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.