Staročeská vánoční inspirace
Staročeská vánoční inspirace
- Naši předkové slavili ještě před sto lety Vánoce jinak než my. Namísto smaženého kapra, řízků a bramborového salátu připravovali na Štědrý den jídla z luštěnin, hub, nakládaného zelí, ořechů nebo sušeného ovoce. Štědrovečerní hostina ukončovala období půstu, a přestože se podávala vydatná a slavnostní jídla, maso bylo zapovězeno. V bohatších rodinách nebo v okolí rybníků byla na stole i ryba, typickým štědrovečerním jídlem ale až do dvacátého století nebyla.
Jednoduchost a magie
U večeře nesměla chybět ošatka s chlebem, která symbolizovala dostatek v nadcházejícím roce. Otec hospodář na začátku večeře chléb nakrájel, polil medem a nabídl stolovníkům. Později, v devatenáctém století, se místo chleba v některých krajích podávaly vánoční oplatky z mouky a vody, také polévané medem.
Následoval pokrm z hrachu, fazolí, čočky nebo krup – jejich drobná a početná zrnka měla přivolat hojnost v příštím roce. Tradičně se podávala luštěninová polévka „štědračka“ a kroupový kuba s houbami. Obdobný magický význam přisuzovali naši předkové také máku a rádi ho přidávali do sladkých štědrovečerních jídel nebo pečiva.
Vánoce bohatší a sladší
Tradiční pecen chleba v bohatších rodinách postupně nahrazovala vánočka a velmi dlouhou tradici má také pečení perníčků. V průběhu devatenáctého století, jak se cukr a máslo stávaly dostupnější, se začalo těšit vzrůstající oblibě nejrůznější jemné vánoční pečivo. Tak se dostaly na náš stůl vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, vosí hnízda a další nesčetné druhy vánočního cukroví. Na některá výborná tradiční jídla se pozapomnělo, a to je škoda. Třeba makové vdolečky, které se připravovaly jako štědrovečerní dezert na Jičínsku a Bydžovsku, mohou být zajímavým kulinářským zpestřením letošních Vánoc.
Vánoční peciválky s mákem
Budeme potřebovat 500 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla, 70 g cukru, 1 vejce, špetku soli, ¾ kostky kvasnic a 2 dcl mléka.
Zaděláme těsto, necháme vykynout. Vyválíme asi centimetrový plát a vykrajujeme z něj malá kolečka o průměru 4 cm. Z nich vyválíme kuličky, které klademe na plech vymazaný tukem. Do každé kuličky vymáčkneme důlek a necháme na plechu ještě deset minut kynout. Potom pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení vysypeme vdolečky do mísy a zalijeme je vařící vodou. Přikryjeme poklicí, protřepeme, a zhruba po dvaceti vteřinách vodu scedíme. Pak vdolečky v míse promastíme máslem a promícháme s mletým mákem a cukrem.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.