Speciality jihočeské kuchyně

Speciality jihočeské kuchyně

Send by e-mail
  • Jihočeský kraj, místo kde rybníkář Jakub Krčín založil největší český rybník, je znám nejen pro hojnost ryb a chutné pivo z mnoha zdejších pivovarů. Tradiční jihočeská kuchyně láká také na lahodné speciality z hub, brambor, zelí i lesního ovoce.

    Základní pokrmy našich předků
    Zdejší kuchyně si vždy zakládala na jednoduchosti a úspornosti, i proto základem mnoha jídel byly jednoduše dostupné suroviny, jako jsou právě brambory a houby z okolních lesů. Hlavní jídla, tak jak je známe dnes, se vařila obvykle ve svátek. V klasickém jídelníčku tak měly své místo polévky, například dnes po celém Česku rozšířená a oblíbená hustá polévka se smetanou, koprem, vajíčky a houbami, jihočeská kulajda. Mezi typické místní pochoutky z brambor patří bramborové šišky, šťouchané brambory s kyselým zelím a škvarky nebo bramborák krajově nazývaný cmunda. Jako hlavní jídlo se tyto placky ze strouhaných brambor s majoránkou podávají se zelím a uzeným masem, posloužit ale mohou i jako příloha například ke guláši.

    Výtečné ryby
    Pomyslným vrcholem jihočeské kuchyně jsou ryby. Třeboňský či blatenský kapr je vyhlášený po celém Česku. Možností jeho úpravy je přitom mnoho – nadívaný, upravený podle blatenských rybářů, kapr „načerno“, „namodro“ či kapr „jordán“. Jde o úpravu, při níž se ryba podusí na červeném víně. Místní specialitou jsou také kapří hranolky. Na tenké proužky nakrájené okořeněné filety se obalí v hladké mouce s trochou papriky a škrobové moučky a následně se smaží na oleji. Jedná se o skutečnou delikatesu. Kapra namodro, rovněž výtečného, si můžete doma vyzkoušet připravit podle našeho receptu. Kromě kaprů si v jižních Čechách můžete pochutnat i na mnoha dalších druzích ryb, například na štice nebo pstruhovi po mlynářsku či vynikajícím okounu na másle.

    Sladké tečky
    Mezi sladkými pochutinami se vyjímají horké koblihy s marmeládou, vdolky či žahour, sladká omáčka z borůvek z místních lesů. Vybrané rybí speciality nebo výborné lívance s borůvkovým žahourem můžete ochutnat v certifikované restauraci Czech Specials Jakub restaurant při návštěvě Českého Krumlova.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.