První jarní pozdrav: Medvědí česnek
První jarní pozdrav: Medvědí česnek
- Díky letošní teplé zimě letos všechno pučí o něco dřív. A tak se už teď můžete vypravit na medvědí česnek!
Jedna z prvních jarních bylinek roste na vlhkých stinných místech po celé republice – najít se dá i v centru Prahy, například na Petříně u Hladové zdi. Listy jsou podobné jedovaté konvalince, ale stačí je promnout list mezi prsty a pak sledovat, zda ucítíte nezaměnitelnou česnekovou vůni.
Medvědí česnek je nabitý vitaminem C a jako jarní životabudič nejlíp funguje začerstva – třeba v tvarohové pomazánce. Nadrobno pokrájený se hodí do salátů, rozmixovat ho můžete také do smoothie nebo z něj vyrobit pesto. Na něj stačí promixovat lístky medvědího česneku se sezamovým semínkem a pak postupně přidávat olivový či lněný olej a promíchat s parmazánem a solí.
Z medvědího česneku si můžete vyrobit také bylinkové máslo – kostku másla dejte do misky, přidejte pokrájený medvědí česnek, sůl podle chuti a mixujte dohladka. Hotové bylinkové máslo zabalte do pečicího papíru a uložte do lednice (nebo zamrazte na později).
Pokud byste se spíš chtěli zahřát, připravte polévku z medvědího česneku:
1 malá cibule, najemno nakrájená
2 lžíce másla
50 ml bílého vína
2 oloupané brambory, pokrájené na kostičky
1 litr kuřecího vývaru
svazek medvědího česneku
100 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
Cibuli osmahněte na másle a zalijte vínem. Nechte ho chvíli zprudka vařit, pak přihoďte brambory a přidejte vývar. Osolte. Povařte asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Vložte medvědí česnek a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, nechte prohřát, dosolte a opepřete. Podávejte s pošírovaným vejcem a opečenými krutony.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.