Bez bramborového salátu by české Vánoce asi ani Vánocemi nebyly. Většinou si na něm pochutnáváme při štědrovečerní večeři nastudeno a slouží jako příloha ke
smaženému kaprovi nebo řízku.
Zvyky našich předků
Nicméně nebylo tomu tak vždy. Až do poloviny 20. století bylo na Štědrý večer zejména v pohraničí oblíbené
uzené maso a
bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou a například za první republiky se jedli hlavně
hlemýždi. Tento zvyk se k nám dostal pravděpodobně z Vídně, kde se salát k pečenému kapru objevuje při štědrovečerní večeři už kolem roku 1900.
Pravý bramborový salát
Bramborový salát má u nás přitom poměrně dlouhou historii, asi 250 let. Běžně se připravoval v průběhu celého roku ze sezónních přísad a často jako jídlo využívané ke zpracování zbytků. To ostatně potvrzuje i recept na „Míchaný salát zemčátkový“ ve slavné Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Dnes se variace na něj podávají například v Německu, USA, Polsku, Británii nebo Rusku. Ani v Čechách nepřipravují tuto přílohu všichni stejně. Někdy se recepty liší lokálně, ale ještě častěji se předávají v rodině. Základní suroviny jsou vždy stejné –
brambory, cibule, kořenová zelenina, majonéza a
hořčice. Vše se nakrájí nadrobno, promíchá a ochutí solí a pepřem. Různé recepty pak obsahují další přísady, jako jsou
vejce natvrdo, hrášek, uzenina, kyselé okurky apod. Oblíbenou variací na klasický bramborový salát je zdravější verze, ve které buď zcela chybí majonéza, nebo je nahrazena
bílým jogurtem.
Alternativa pro gurmány
Vynikající salát připravíte, když k běžným ingrediencím přidáte
křepelčí vejce, jablko, řapíkatý celer a
med. Pokud majonézu nahradíte
200 ml silného kuřecího vývaru,
50 ml rostlinného oleje a salát ještě přichutíte
octem, získáte chutný lehký salát.
Exotické variace
Pokud byste rádi ještě exotičtější variaci, přidejte k bramborám jen
pomeranče, ledový salát, tatarskou omáčku a červenou cibuli. Skvělý je také
salát s červenou řepou a
avokádem nebo
s olivami a
sušenými rajčaty. Tak šťastné a veselé a dobrou chuť!