Zimní a vánoční čas není jen o jídle, je potřeba se i zahřát nějakým dobrým horkým nápojem. Věděli to i naši předci, kteří si horké víno, nebo různé hrjatí, vařonky či šťodronky, jak tyto horké nápoje s kořalkou nazývali, dopřávali i o přísném půstu, protože: „Kořalka přeci není mastná, tak proč by se nemohla pít ...!“ Na argument pana faráře, že o půstu se má člověk odříkat toho, co mu dělá potěšení, zase odpovídali, že to vlastně pijí s odporem. Pro vaši inspiraci zde přinášíme dvě vyzkoušené receptury na jeden litr nápoje:
Slezská vařonka
200 g krupicového cukru
3 dl vody
150 g medu
3 plátky citronu
6 dl vodky nebo ovocné pálenky
6 hřebíčků
3 kuličky nového koření,
100 g másla
kousek skořice
Z krupicového cukru připravíme za stálého míchání světlý karamel, do kterého přidáme med, zalejeme vodou, přidáme koření a všechno společně povaříme. Přecedíme, přidáme alkohol a znovu prohřejeme. Ale už nevaříme! Horký nápoj naléváme do sklenic nebo do čajových hrnků. Do každé porce přidáme malou lžičku másla.
Zázvorové víno
750 ml bílého vína
200 ml jablečného moštu
200 g jablko
50 g čerstvého zázvoru
50 g třtinového cukru
50 g medu
hřebíček, skořice, badyán
Víno s moštem, kořením a cukrem svaříme, odstavíme, přidáme med a promícháme, vyndáme koření. Oloupané jablko a zázvor nakrájíme na malé kostičky. Do každé sklenice vložíme nakrájené jablko se zázvorem a zalijeme horkým nápojem.