Postní hříchy

Postní hříchy

Send by e-mail
  • Zimní a vánoční čas není jen o jídle, je potřeba se i zahřát nějakým dobrým horkým nápojem. Věděli to i naši předci, kteří si horké víno, nebo různé hrjatí, vařonky či šťodronky, jak tyto horké nápoje s kořalkou nazývali, dopřávali i o přísném půstu, protože: „Kořalka přeci není mastná, tak proč by se nemohla pít ...!“ Na argument pana faráře, že o půstu se má člověk odříkat toho, co mu dělá potěšení, zase odpovídali, že to vlastně pijí s odporem. Pro vaši inspiraci zde přinášíme dvě vyzkoušené receptury na jeden litr nápoje:



    Slezská vařonka
    200 g krupicového cukru
    3 dl vody
    150 g medu
    3 plátky citronu
    6 dl vodky nebo ovocné pálenky
    6 hřebíčků
    3 kuličky nového koření,
    100 g másla
    kousek skořice
    Z krupicového cukru připravíme za stálého míchání světlý karamel, do kterého přidáme med, zalejeme vodou, přidáme koření a všechno společně povaříme. Přecedíme, přidáme alkohol a znovu prohřejeme. Ale už nevaříme! Horký nápoj naléváme do sklenic nebo do čajových hrnků. Do každé porce přidáme malou lžičku másla.
     
    Zázvorové víno
    750 ml bílého vína
    200 ml jablečného moštu
    200 g jablko
    50 g čerstvého zázvoru
    50 g třtinového cukru
    50 g medu
    hřebíček, skořice, badyán
    Víno s moštem, kořením a cukrem svaříme, odstavíme, přidáme med a promícháme, vyndáme koření.  Oloupané jablko a zázvor nakrájíme na malé kostičky. Do každé sklenice vložíme nakrájené jablko se zázvorem a zalijeme horkým nápojem.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.