Pomazánka jako luxusní večeře

Pomazánka jako luxusní večeře

Send by e-mail
  • Obyčejné pomazánky se vracejí na výsluní – objevují se v oblíbených bistrech a restauracích. O jejich znovurozrození se kromě jiných postarala majitelka bistra Sisters Hana Michopulu – chlebíček s vajíčkovou pomazánkou a naklíčenou řeřichou je jejím nejprodávanějším artiklem. Restaurace V polích v Malých Číčovicích nabízí pomazánku s kozího sýra s pažitkou na ořechovém chlebu a amuse-buche v podobě potřeného chleba podávají i v pražském podniku Čestr.
     
    A jak vyrobit skvělou pomazánku? Základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny, nutností je čerstvé pečivo a svěží zelenina. Velký nákup přitom není nutností – ingredience na následující tři pomazánky pravděpodobně máte doma v lednici a ve spíži.
     

    Tvarohová pomazánka

    1 polotučný tvaroh
    70 g rozpuštěného másla
    mléko na naředění
    3 jarní cibulky
    pořádná hrst pažitky, nasekané + na ozdobu
    sůl a čerstvě mletý pepř
    špetka cukru
    chleba k podávání
     
    Tvaroh vyšlehejte s máslem,  případně ho trochou nařeďte lžící mléka. Vmíchejte nasekané jarní cibulky, pažitku, osolte, opepřete, přidejte špetku cukru a promíchejte. Podávejte namazané na klasické šumavě, ozdobené pažitkou.
     
    TIP: Z tvarohu slijte syrovátku, jinak by pomazánka byla vodnatá. Charakteristickou nakyslou chuť tvarohu vyváží špetka tvarohu, trocha rozpuštěného másla ji zjemní.


     

    Vajíčková pomazánka

    4 vejce
    2 lžíce lučiny
    3 lžíce hustého bílého jogurtu
    1 lžička dijonské hořčice
    1 lžíce nasekané řeřichy nebo pažitky
    sůl a čerstvě mletý pepř
     
    Vejce uvařte natvrdo, nechte je lehce zchladnout, pak oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Lučinu v misce smíchejte s jogurtem, hořčicí a pažitkou. Přidejte vejce, umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. Servírujte čerstvém pečivo, zasypané řeřichou nebo pažitkou.
     



    Rybičková pomazánka

    1 balení sardinek v oleji
    1 lučina
    2 lžičky citronové šťávy
    sůl a čerstě mletý pepř
    1 jarní cibulka
    1 nakládaná okurka
    čerstvé pečivo k podávání
     
    Sardinky slijte a dejte je do misky. Přidejte lučinu, citronovou šťávu, podle chuti osolte a rozmixujte tyčovým mixérem.
     
    Vmíchejte nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a okurku a potřete pečivo.
     

    Kam dál:

    Kuchařské vychytávky
    Jídlo na cesty

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.