Pomazánka jako luxusní večeře

Pomazánka jako luxusní večeře

Send by e-mail
  • Obyčejné pomazánky se vracejí na výsluní – objevují se v oblíbených bistrech a restauracích. O jejich znovurozrození se kromě jiných postarala majitelka bistra Sisters Hana Michopulu – chlebíček s vajíčkovou pomazánkou a naklíčenou řeřichou je jejím nejprodávanějším artiklem. Restaurace V polích v Malých Číčovicích nabízí pomazánku s kozího sýra s pažitkou na ořechovém chlebu a amuse-buche v podobě potřeného chleba podávají i v pražském podniku Čestr.
     
    A jak vyrobit skvělou pomazánku? Základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny, nutností je čerstvé pečivo a svěží zelenina. Velký nákup přitom není nutností – ingredience na následující tři pomazánky pravděpodobně máte doma v lednici a ve spíži.
     

    Tvarohová pomazánka

    1 polotučný tvaroh
    70 g rozpuštěného másla
    mléko na naředění
    3 jarní cibulky
    pořádná hrst pažitky, nasekané + na ozdobu
    sůl a čerstvě mletý pepř
    špetka cukru
    chleba k podávání
     
    Tvaroh vyšlehejte s máslem,  případně ho trochou nařeďte lžící mléka. Vmíchejte nasekané jarní cibulky, pažitku, osolte, opepřete, přidejte špetku cukru a promíchejte. Podávejte namazané na klasické šumavě, ozdobené pažitkou.
     
    TIP: Z tvarohu slijte syrovátku, jinak by pomazánka byla vodnatá. Charakteristickou nakyslou chuť tvarohu vyváží špetka tvarohu, trocha rozpuštěného másla ji zjemní.