Pomazánka jako luxusní večeře
Pomazánka jako luxusní večeře
- Obyčejné pomazánky se vracejí na výsluní – objevují se v oblíbených bistrech a restauracích. O jejich znovurozrození se kromě jiných postarala majitelka bistra Sisters Hana Michopulu – chlebíček s vajíčkovou pomazánkou a naklíčenou řeřichou je jejím nejprodávanějším artiklem. Restaurace V polích v Malých Číčovicích nabízí pomazánku s kozího sýra s pažitkou na ořechovém chlebu a amuse-buche v podobě potřeného chleba podávají i v pražském podniku Čestr.
A jak vyrobit skvělou pomazánku? Základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny, nutností je čerstvé pečivo a svěží zelenina. Velký nákup přitom není nutností – ingredience na následující tři pomazánky pravděpodobně máte doma v lednici a ve spíži.
Tvarohová pomazánka
1 polotučný tvaroh
70 g rozpuštěného másla
mléko na naředění
3 jarní cibulky
pořádná hrst pažitky, nasekané + na ozdobu
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka cukru
chleba k podávání
Tvaroh vyšlehejte s máslem, případně ho trochou nařeďte lžící mléka. Vmíchejte nasekané jarní cibulky, pažitku, osolte, opepřete, přidejte špetku cukru a promíchejte. Podávejte namazané na klasické šumavě, ozdobené pažitkou.
TIP: Z tvarohu slijte syrovátku, jinak by pomazánka byla vodnatá. Charakteristickou nakyslou chuť tvarohu vyváží špetka tvarohu, trocha rozpuštěného másla ji zjemní.