Podzim – čas na českou klasiku
Podzim – čas na českou klasiku
- O české kuchyni se říká, že má více podzimních a zimních receptů, než těch jarních a letních. Pravdou je, že variace kořenové zeleniny, cibule, dušeného zelí, červeného masa, smetany nebo knedlíků chutnají v chladných dnech ještě o něco lépe než v těch horkých. Navíc na podzim můžeme snáze využít čerstvé houby a zvěřinu, se kterými umí klasická česká kuchyně pravé zázraky. A tak ukliďme plavky na samé dno skříně a zpříjemněme si potemnělé dny dokonalým tradičním jídlem!
Houbová omáčka
900 g čerstvých lesních hub
500 ml smetany (minimálně 31 %)
1 lžíce nasekané pažitky
1 velká cibule
500 ml mléka
sůl
1 lžíce másla
2 lžíce octa
Pepř
Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme pokrájené houby a lehce orestujeme. Osolíme a opepříme.
Přidáme ocet a necháme ho odpařit, přilijeme mléko, stáhneme plamen a vaříme 15 minut. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme ještě 4 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s knedlíkem. Na talíři posypeme omáčku pažitkou.
Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
1 kg masa z kančí kýty
100 g slaniny
2 lžíce pokrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 menší cibule
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
malý kousek bobkového listu
60 ml červeného vína
citronová štáva i kůra
sůl
cukr
3 lžíce šípkové zavařeniny
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Marináda:
250 ml vinného octa
250 ml vody
3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 – 3 zrnka jalovce
3 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
špetka tymiánu a soli
Maso z kýty zbavíme tuku a blan, opláchneme je a vložíme na dva až pět dnů do připravené marinády. Denně je v marinádě obracíme.
Drobně pokrájenou slaninu rozškvaříme do sklovita, přidáme čerstvou zeleninu i zeleninu z marinády, osmahneme, přidáme rozkrájenou cibuli a osušené maso na zelenině opečeme. K masu přidáme koření, kousek citronové kůry, podlijeme je částí marinády a částí vína, osolíme a dusíme do měkka. Měkké maso ze šťávy vyjmeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do šťávy, přilijeme zbytek marinády a vína, přimícháme šípkovou zavařeninu a za stálého míchání povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Vyjmeme z omáčky koření a následně ji rozmixujeme. Necháme v ní prohřát pokrájené maso a podáváme s knedlíkem.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.