České pivo chutná výborně nejen vychlazené a načepované v orosené sklenici, může také skvěle posloužit jako ingredience ve studené i teplé kuchyni. Hodí se do mnoha pokrmů, které dokáže zjemnit a ozvláštnit sametovou, mírně nahořklou chutí. Pivo se tak nemusíte bát využít do omáček, polévek, ale ani do sladkých moučníků. Přesvědčte se sami o půvabech vaření s pivem a vyzkoušejte si připravit jeden z našich receptů.
Pivem můžete zapíjet i podlévat
Pivem můžete ozvláštnit guláš, připravit za jeho použití pivovarskou zelňačku s houbami a smetanou nebo jím pro zpestření chutí podlévat kuře pečené se zelím. Vynikající je na černém pivu
pečené vepřové koleno. Postup na jeho přípravu najdete
zde. Pivo se hodí i k přípravě ryb. Může být základem těstíčka, v němž si připravíte například výborného candáta, nebo k podlévání a dušení. Jednoduchý na přípravu a lahodný je kapr na pivu. Na 4 porce kapra budete potřebovat zhruba půl lahve světlého piva. Kapra osolte, opepřete, zakápněte pivem a nechte na hodinku odležet. Pokrájenou cibuli osmahněte na pánvi v oleji, přidejte porce kapra, zalijte pivem a ochuťte mletou paprikou a kmínem. Poté duste do změknutí. Hotové porce zakápněte citrónovou šťávou. Jako přílohu doporučujeme šťouchané brambory. K odpolední kávě si pak můžete dopřát oblíbený
pivní štrúdl podle
našeho receptu.
Více než 100 piv na čepu
Patříte-li mezi zapřisáhlé příznivce piva ve sklenici, jistě si nenecháte ujít
Český pivní festival Praha 2015, který aktuálně probíhá až do 23. května na pražské Letenské pláni, nebo
Beerfest Olomouc 2015, který se uskuteční od 28. do 30. května v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Na obou festivalech vás čeká kromě více než 100 pivních značek k ochutnání také bohatý doprovodný nejen hudební program.