V českých zahradách najdete tyto ovocné keře vcelku běžně. Spojuje je nejen vysoký obsah vitaminů (především vitaminu C), ale i relativní nenáročnost na pěstování. Typicky ochlupený angrešt i drobné hrozny připomínající plody rybízu mohou být příjemným a zdravým zpestřením čerstvě natrhané, stejně jako v rozmanitých
koláčích, dortech, buchtách, ale i v džemech a moštech. Výborné je i rybízové víno. Kompotovaný rybíz může po přidání vhodných ingrediencí nahrazovat brusinky, jež jsou pro mnohé neodmyslitelnou součástí perly české kuchyně –
svíčkové na smetaně. Zdraví prospěšné jsou navíc nejen plody, z usušených angreštových lístků, v případě rybízu i sušených plodů, získáte spařením chutný léčivý čaj s protizánětlivými a detoxikačními účinky. Bobule rybízu, které mají červenou, bílou či žlutou barvu, spojuje nakyslá chuť. Černý rybíz chutná odlišně a typicky jemně natrpklý. Díky své tužší slupce je na rozdíl od ostatních barevných odrůd, které se nedají skladovat déle než do druhého dne, méně choulostivý. Jeho sklizeň vrcholí obvykle v polovině srpna. Nepropásněte šanci ochutnat letošní úrodu těchto nakyslých zahradních ozdob!