Na návštěvě u radních aneb pohlednice z Liberce

Na návštěvě u radních aneb pohlednice z Liberce

Send by e-mail
  • V podzemí liberecké radnice existovala hospoda už před koncem XIX. věku. Dnes tam znovu funguje restaurace, Radniční sklípek. Poněkud ponuré vysoko zaklenuté prostory jsou oživeny jednak historickými vitrážemi, svítivým žlutým ostěním na schodišti a také několika jásavě červenými stoly mezi poněkud uniformním ostatním nábytkem. Největším magnetem je ale tamní kuchyně. Na lístku najdete vpravdě poutavé krmě. Řada jídel je inspirována recepturami a surovinami z místního regionu – Lužických hor a Podještědí. Kuchaři připravují vše s vnímavou pozorností a tak si, obklopeni dávnou historií, volíte ze zaručených nabídek jistoty.



    Gothajský salám s octem a cibulí, malá ukázka toho, jak zdánlivá samozřejmost může překvapit a potěšit. 
    Tenká kolečka s pestrou mozaikou na řezu voní ryzí vůní masa kořením jen nepříliš panovačně oživeného. Mírně čpavá cibule a uměřeně důrazný ocet spolutvoří akord báječně sladěných chutí. Sousto chutná, pokud to lze o uzenině vůbec říct, živě a „nadýchaně“. 



    Nebo čerstvá vepřová játra na roštu. Při okrajích nespálená, uvnitř ke středu růžovějící. Šťavnatá i díky slanině, beze stopy hořkosti, stopově nasládlá s uhlazeným projevem. Když si navíc místo smažených hranolků objednáte vařené brambory a budou-li tak znamenité jako ty mé, pochopíte. Proč droby, jinde nepříliš populární, jsou pro českou kuchyni stálicí. Pokud si navíc k jídlu dopřejete některý tuším z osmi druhů svijanského piva na čepu, bude vaše okouzlení českou tradiční gastronomií úplné. 
    Z řečeného plyne, že na seznamu míst, která chcete v Liberci navštívit, by neměla budova neorenezanční městské radnice chybět. Alespoň její podzemí, Radniční sklípek. 
    Letos premiérově lze využít vedle vchodu do vlastní restaurace také komorní letní terasu. 
     
    Nám. Dr. E. Beneše 1, Liberec, tel. +420 602 602 260, e-mail info@sklipekliberec.cz, http://www.sklipekliberec.cz, otevřeno Po 11.00 - 15.00, Út - Čt 11.00 - 22.00, Pá 11.00 - 23.00, So 12.00 - 23.00

    Autor: Milan Ballík
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.