Milovník sladkého

Milovník sladkého

Send by e-mail
  • Autor: Mária Horníková

    Tomáš Garrique Masaryk

    V roce, kdy slavíme 100.výročí naší republiky, se také více dozvídáme i o prvním prezidentovi T.G. Masarykovi, jehož výročí narození připadá na 7.3. Jeho státnické zásluhy jsou známé, ale co například rád jedl?



    O Masarykovi bylo známé, že i když procestoval mnoho zemí, nejvíce miloval českou kuchyni. Upřednostňoval prostá a jednoduchá jídla, vyžadoval ale striktně, aby byla vkusně upravena na talíři. Snídal opečený chléb s máslem a medem, ovesnou kaši,  někdy vejce na měkko a neslazený čaj. Vždy však ke snídani pil šťávu z čerstvého ovoce, měl velmi rád nahořklou chuť grapefruitu. K obědu rád jedl bílou polévku, pokud byl u stolu sám, jedl jen tu. Měl velmi rád zeleninu, kterou upřednostňoval před masem, nebyl však vegetariánem, jak se o něm tvrdí. Jeho osobní kuchař Jiří Hlávka, vzpomínal, že pokud bylo ve slavnostním  menu vepřo zelo knedlo, Masaryk si ho dal bez vepřového a na svíčkové omáčce si pochutnal také pouze s knedlíkem. Měl však velmi rád ryby, pstruha, kapra a candáta, určitě neodmítl ani pečené kuře s nádivkou.  Oběd ukončoval většinou čerstvým nebo kompotovaným ovocem, nebo malým kouskem moučníku. K večeři mu stačila bílá káva a kus sladké buchty, někdy dobrý silný vývar. 



    Sladká jídla byla jeho jediným gastronomickým hříchem, protože jedině sladkých jídel, jako byly například bramborové „šlejšky“ se strouhankou, opečené škubánky s povidly, švestkové knedlíky nebo makové buchty, se dokázal tento jindy spíše asketický pán, doslova přejíst. Neholdoval ani alkoholu, zajímavé je, že neměl rád pivo. Víno, ač původem z Moravy, také skoro nepil, neposlechl ani lékaře, kteří mu kvůli tlaku doporučovali pít pravidelně sklenku vína před spaním. Svým hostům nepředkládal k slavnostním obědům a večeřím většinou více než tři chody, nikoliv, že by šetřil, ale neuznával obžerství, jídlo mělo pouze zahnat hlad. „Vzdělaný člověk se má pozorovat, má přemýšlet o své dietě; je špatné nemyslet a jíst a pít, co hrdlo ráčí, přes míru a proti rozumu,“ tvrdil o vztahu k jídlu T.G. Masaryk.

    Foto: Menu pracovního oběda s francouzským velvyslancem a ministrem zahraničí z roku 1925.
     
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.