Kolik druhů vánočního cukroví je potřeba upéct?
Kolik druhů vánočního cukroví je potřeba upéct?
Oblíbenou gurmánskou tradicí českých Vánoc je kromě jiného také pečení a pojídání cukroví. V některých rodinách se peče pouze pár oblíbených druhů, jiné se předhánějí v množství i počtu variací.
Tradice pečení cukroví na našem území
Podle tradice by však mělo být na Vánoce napečeno 7 druhů cukroví. Původ pečení vánočního cukroví lze hledat již v předkřesťanské minulosti, v Čechách se peče cukroví od počátku 19. století. Tehdy však cukroví vypadalo úplně jinak. Bílá mouka a cukr byly velkou vzácností, proto se cukroví připravovalo ze sušeného ovoce a medu. V bohatších domácnostech se do něho přidávalo vzácné koření, dokonce i takové, jaké si v něm dnes asi neumíme představit, jako je česnek nebo pepř. Původním cukrovím, které už se podobalo tomu současnému, byly medové perníčky. Dnes kromě nich patří k nejoblíbenějším druhům linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medvědí pracny, ořechové rohlíčky, košíčky, různé nepečené kuličky, vosí hnízda nebo zázvorky. Dle zvyků se s pečením cukroví nezačíná dříve než po první adventní neděli.
Pokud hledáte jednoduchý a vděčný recept na vánoční cukroví, vyzkoušejte křehké vanilkové rohlíčky:
Suroviny:
100g moučkového cukru, 420g hladké mouky, 340g másla, 160g mletých vlašských ořechů, špetka soli
Postup přípravy:
Všechny suroviny zpracujte na vále na pevné těsto, které necháte přes noc v chladu. Pak vytvarujte rohlíčky a pečte v troubě, vyhřáté na 180 C. Ještě teplé je pak obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.