Jak chutná jarní zelenina?
Jak chutná jarní zelenina?
- Květen, to je čas rané zeleniny a zelených bylin. Mezi méně známé, avšak velice zdravé druhy patří polníček, řeřicha a pampeliška. Jsou výborným sezónním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek, navíc promění i jednoduchá míchaná vejce v neobvyklý, svěže jarní pokrm. Řeřichu a polníček je velmi jednoduché vypěstovat na zahrádce, zrovna tak jsou ale snadno k dostání v každém supermarketu. A pampelišky rostou všude kolem. Chce to jen trochu odvahy, ale výsledek stojí za to! S našimi recepty si tyto neobvyklé rostlinky oblíbíte.
Pampeliškový salát se slaninou a vejci
Půl salátové mísy pampeliškových listů, 150 g slaniny, bílé pečivo na krutony, 2 vejce, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, dijonská hořčice, ocet, olivový olej.
Pampeliškové listy přebereme – nejlepší jsou mladé, čerstvé lístky. Namočte je do vody s trochou octa. Vodu několikrát vyměníme, dokud nezůstane po vylouhování listů úplně čistá. Lístky necháme okapat.
Vejce uvaříme nahniličko nebo natvrdo. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Kousky slaniny poté vyjmeme a lehce osušíme na ubrousku, aby se do salátu dostala jen trocha tuku. Pečivo nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi ve výpeku ze slaniny. Šalotku nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky.
Připravíme zálivku: Smícháme 1 lžičku hořčice, 1,5 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř a sůl.
V salátové míse promícháme pampeliškové listy, slaninu, krutony, šalotku, česnek a zálivku. Nakonec navrch položíme vejce nakrájená na čtvrtky.
Polévka z polníčku
1 větší pórek, kousek másla, troška oleje, menší řapíkatý celer, 1 stroužek česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 150 g polníčku, sůl.
Omytý pórek nakrájíme na kolečka a orestujeme ho na másle s olejem. Přidáme nakrájený celer a česnek nasekaný na tenké plátky. Dál opékáme. Přidáme vývar a chvilku vaříme, dokud celer nezměkne. Polévku odstavíme z plotny a přisypeme polníček. Vše dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a dosolíme. Můžeme zjemnit trochou smetany.
Řeřichovo-ředkvičkový salát
1 balení řeřichy, 250 g ředkviček, 1 ledový salát, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.
Salát natrháme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme řeřichu a vmícháme zálivku.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.