Husí hody

Husí hody

Send by e-mail
  • Napadlo vás někdy, že z jedné husy se dá připravit jídlo na celý víkend? Objednejte si husu s drůbky a krví a uvařte z ní polévku, upečte pečínku, připravte paštiku, pochutnejte si na vnitřnostech. 
     
    Než dáte husu na pekáč a začnete vyhazovat odřezky, zastavte se. Když to dobře promyslíte, z jedné husy připravíte dvoudenní hostinu.
     
    Vývar
    Použijte na něj odřezky a drůbky s výjimkou jater. Zalijte je vodou, přidejte pepř, celou mrkev, petržel a celer a povařte dvě hodiny. Slijte a do polévky zavařte nudle nebo kapání, čerstvou pokrájenou kořenovou zeleninu a nakonec ozdobte nasekanou petrželkou.


     
    Pečínka
    Husu den předem nasolte a okmínujte. V den D ji dejte na pekáč, vidličkou propíchejte na stehnech a prsou, podlijte trochou vody, zakryjte alobalem a 4 hodiny pečte při 180°C. Průběžně odebírejte vypečené sádlo (můžete ho rovnou dávat do uzavíratelné sklenice a v chladu uskladnit pro pozdější použití). Poté alobal odkryjte, zvyšte teplotu na 200°C a husu dopečte dozlatova.

     

    Husí pomazánka
    Zbylé husí maso nakrájejte co nejjemněji a promíchejte ho s husím sádlem a odrhnutou snítkou tymiánu. Podle chuti osolte. Podávejte namazané na čerstvém chlebu, ozdobené jarní nebo červenou cibulkou.


     
    Husí krev
    Pokrájejte na kostičky 2 housky a zalijte je cca 300 ml husí krve. V pánvi rozehřejte trochu husího sádla a opečte na něm 1 pokrájenou cibuli. Přidejte pečivo s husí krví, 1 lžíci majoránky,  2 prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Opékejte, až směs ztmavne a připomíná prejt.  Podávejte s vařenými bramborami.
     
    Husí játra
    V pánvi rozpusťte kousek másla a opečte na něm játra ze všech stran. Přiklopte poklicí a duste 10-15 minut, případně podlijte trochou vody nebo vývaru. Osolte, opepřete a podávejte s lokšemi nebo bramborovými plackami.
     
    A nefalšované husí hody mohou začít!

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.