Milovníci dobrého jídla a pití se sešli tuto sobotu v Karlových Varech, kde se v rámci zahájení lázeňské sezóny konal již popáté tradiční Food Festival. Ačkoliv podmínky spíše odpovídaly konci zimy, akce přilákala velkou řadu návštěvníků.
Návštěvníci si mohli vybrat ze široké škály předkrmů, hlavních jídel i dezertů od jídel typicky českých jako svíčková na smetaně nebo guláš, přes hovězí líčka až po pečenou chobotnici. Celým dnem, který bez nadsázky můžeme nazvat svátkem jídla a kvalitní gastronomie provázeli moderátoři Andrea Pfeffer-Ferklová, ředitelka Grandhotelu Pupp a Petr Čipera moderátor ČRo Plzeň.
Food Cup Czech Specials 2014 poprvé
V rámci Food Festivalu se uskutečnilo úvodní kolo Food Cup Czech Specials 2014. Zúčastnily se čtyři certifikované restaurace Czech Specials. Měly za úkol připravit pro porotu i návštěvníky festivalu hlavní pokrm s využitím nosné regionální suroviny – medvědího česneku. Přístup k této surovině byl u restaurací rozdílný. Měli jsme možnost vidět zapracování česneku do bramborového pyré, jež vytvořilo krásný, oku lahodící efekt. Kuchaři další restaurace přímo z medvědího česneku připravili velice chutnou pastu nebo jej čerstvý použili k dekorování pokrmu.
Odborná porota složená ze zástupců Asociace hotelů a restaurací, Asociace kuchařů a cukrářů a CzechTourism hodnotila vzhled předkládaného pokrmu, nápaditost, práci s regionální surovinou a samozřejmě chuť. Zvítězili kuchaři z Villy Patriot v Mariánských Lázních a zajistili si tak postup do velkého finále, jež se bude konat v září v rámci Mezinárodního dne kuchařů v Praze.
Pořadí hodnocení odborné poroty:
1) Gourmet Restaurant Villa Patriot, Mariánské Lázně
Soutěžní pokrm: Glazírované hovězí hrudí podávané s bramborovým pyré s medvědím česnekem a klíčky z červené řepy
2) Grandrestaurant hotelu Pupp, Karlovy Vary
Soutěžní pokrm: Zauzený hovězí pupek "flank steak" s Iberským špekem, pečené bramborové placičky, pyré z medvědího česneku a hovězí jus
3) Hostinec Na Statku, Jakubov
Soutěžní pokrm: Jehněčí kostky s medvědím česnekem, uzeným ovčím sýrem a bramborem nízkoteplotně pečené v pergamenovém papíru
4) Zámecký pivovar Chyše
Soutěžní pokrm: Pivovarský guláš z hovězího zadního s medvědím česnekem
Dané pokrmy měli možnost hodnotit také návštěvníci festivalu. Vítězem hodnocení návštěvníků je Hostinec na Statku z Jakubova.
Oběma vítězným restauracím gratulujeme a jsme pyšní, že nás reprezentují restaurace, jež nabízejí takto kvalitní českou gastronomii.