Na farmářských trzích a samozřejmě v supermarketech se už zase objevily dýně, majestátní tykve zbarvené nádhernými podzimními tóny oranžové, žluté a zelené. I ti, kdo si zatím chuť této zeleniny neoblíbili, občas zakoupí nějaký ten kousek alespoň jako efektní podzimní dekoraci interiéru nebo zahrady. Ale nikdy není pozdě dát dýni ještě jednu šanci: kromě toho, že může dobře chutnat, je zdravá a navíc nízkokalorická. Způsobů využití dýní v kuchyni je nespočet, takže to ještě nevzdávejte, nezachutnala-li vám zrovna všeobecně známá dýňová polévka. Co třeba vyzkoušet dýni v chuťově výraznější podobě na italský nebo indický způsob?
Dýňové tagliatelle se šunkou a parmezánem
500 g oloupané dýně (nebo neoloupané Hokaido)
300 ml drůbežího vývaru
125 g sušené šunky (parmská, prosciutto, pršut)
250 g těstovin tagliatelle
150 ml zakysané smetany nebo crème fraîche
1 cibule nakrájená na tenké plátky
2 stroužky česneku, rozdrcené
4 polévkové lžíce olivového oleje
4 polévkové lžíce petrželky (čerstvé nebo zmražené)
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
parmezán
Dýni nakrájejte na malé kostky (1 cm). Na pánev nalijte tři lžíce olivového oleje a osmahněte na něm na mírném ohni cibuli a česnek. Přidejte petrželku a ještě minutu opékejte. Přidejte kousky dýně a restujte na silném ohni asi 3 minuty. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Přilijte ke směsi 200 ml vývaru a přiveďte k varu. Přikryjte a nechejte pomalu vařit asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Pokud je potřeba, vlijte zbytek vývaru – dýně by se neměla spálit nebo vysušit. Když je dýně měkká, přidejte nakrájenou šunku a povařte dvě minuty. Na závěr přilijte do dýňové směsi smetanu a prohřejte. Omáčku navršte na uvařené tagliatelle a posypte parmezánem.
Vegetariánská dýňová masala
2 hrnky nedozrálé oloupané dýně, nakrájené na kostky (případně neoloupané Hokaido)
1 hrnek cibule na kostičky
1 polévková lžíce rozdrceného zázvoru
1 polévková lžíce rozdrceného česneku
1 nasekaná zelená chilli paprička (jalapeño)
2 velká rajčata zbavená slupky a nasekaná na kousky nebo 1 plechovka sekaných rajčat
1 polévková lžíce mletého koriandru
1 polévková lžíce mletého římského kmínu
2 čajové lžičky koření garam masala
1 čajová lžička kurkumy
1 čajová lžička kajenského pepře (neboli mletého červeného chilli)
2 hrnky vodysůl
3 polévkové lžíce oleje
Na pánev nalijte olej a cibuli na něm osmahněte dozlatova. Přimíchejte zázvor a česnek. Přidejte ostatní koření a restujte na slabém ohni za stálého míchání asi dvě minuty. Přisypte zelenou papričku. Přidejte rajčata a vařte na středním ohni asi osm minut, dokud se nezačne oddělovat olej. Vmíchejte kostky dýně a důkladně promíchejte. Osolte a vlijte vodu. Přikryjte a vařte na středním ohni, dokud dýně zcela nezměkne (asi 10 až 15 minut).