Dýně v kuchyni

Dýně v kuchyni

Send by e-mail
  • Dýně není zdaleka jen hezká dekorace a krásně vybarvený symbol podzimu. Tato zelenina obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a betakarotenu, jak napovídá její sytě oranžové zbarvení. V gastronomii má široké pole využití a je perfektní pro dietní jídelníčky.

     

    Na dýni si pochutnáte na slano i na sladko

    Dýně je u nás k sehnání v mnoha druzích, ale jednoznačně nejchutnější jsou Hokkaido, máslová a muškátová dýně. Můžete ji vařit, zavařovat, smažit, péct, zapékat, zkrátka se s ní dá v kuchyni dělat, co vás napadne. Má jemnou chuť s lehce oříškovým nádechem, takže je vhodná do slaných i sladkých pokrmů. Také ladí s bylinkami, s chilli nebo zázvorem.

    Naprostou klasikou je dýňový koláč, nebo také krémová dýňová polévka. Díky svému baculatému tvaru je dýně vhodná i k plnění, přidává se ale i do omáček, do kašovitých pyré, buchet, a někdy také do zmrzliny. Můžete z ní uvařit samostatný pokrm, nebo ji využít jako přílohu.
     

    Uvařte si báječnou dýňovou polévku

    Zkuste si doma uvařit chutnou dýňovou polévku. V hrnci se silným dnem rozpusťte 2 lžíce másla a zpěňte na něm 1 cibuli a 2 stroužky česneku. Vsypte tam 800 g dužiny z dýně, nakrájené na kostičky a 5 minut opékejte. Přidejte jednu nahrubo nastrouhanou mrkev, poprašte lžící kari a lžící třtinového cukru a zalijte 600 ml zeleninového vývaru.

    Vařte asi 15 minut, aby zelenina změkla. Pak vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte projít varem. Sundejte z plotny a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku pak podávejte posypanou praženými dýňovými semínky, zakápnutou dýňovým olejem. Pokud ho neseženete, nahraďte ho klidně olivovým.
     
    Navštivte některou z certifikovaných restaurací, která nabízí speciální dýňové menu – například restaurací U Badinů v Brně.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.