Co si připravit na Nový rok k obědu? V Česku jedině čočku!
Co si připravit na Nový rok k obědu? V Česku jedině čočku!
V Česku je zvykem jíst na první den roku čočku. Věříme totiž, že pokrm z čočky na Nový rok, ať už je to polévka či čočka jako příloha, budou se nás v následujícím roce držet peníze. Původ této lidové pověry je nejasný. Čočka svým tvarem připomíná peníze a možná právě proto je spojována s tímto zvykem. Na stůl se tak možná v obavě před nedostatkem dostane tato zdravá luštěnina plná bílkovin, vitaminů B a železa mnohdy i těm, kteří ji jinak příliš nevyhledávají. Často se také říká, že na novoročním stole by neměla být drůbež a prakticky nic létavého, aby nám neulétlo štěstí.
Čočka na kyselo
Čočku připravovanou takzvaně na kyselo tak v obvyklém poledním novoročním menu doplňuje uzené maso či sázené vejce spolu s nakládanou okurkou. A jak čočku na kyselo připravit? Před samotným vařením je vhodné ji propláchnout a na několik hodin naložit do studené vody. Poté vodu slijte, zalijte čočku novou vodou a vařte do změknutí. Na tuku dozlatova osmažte nakrájenou cibulku, poprašte moukou a zalijte trochou vody. Získáte tak jíšku světle zlatavé barvy. Tu můžete zalít vývarem, přidat bobkový list a tymián. Po zhruba deseti minutách vaření pak vyjměte bobkový list a smíchejte s uvařenou čočkou. Chuť dolaďte octem nebo citrónovou šťávou, osolte a opepřete, podle potřeby případně ještě chvilku povařte. Zdravá pochoutka, která vám zaručí, že se vás budou držet peníze je na světě. Spoléhat ale stoprocentně na čarovnou moc čočky spíše nedoporučujeme.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.