Co na velikonoční stůl? Úžasně křehkou jehněčí pečeni.
Co na velikonoční stůl? Úžasně křehkou jehněčí pečeni.
- Boží hod velikonoční neboli neděle před pomlázkou je od nepaměti dnem hodování. Podle křesťanské tradice končí předchozí den, na Bílou sobotu, čtyřicet dní dlouhý půst. O velikonoční neděli se pak na sváteční stůl dostává maso, mazance, vejce a další vydatné pokrmy. Kdo mohl, ten si v tento výjimečný den dopřál maso z beránka, který je pro křesťany symbolem čisté oběti a podobenstvím Vykupitele.
Půst coby doba odříkání a rozjímání není dnes úplně v kurzu, ale dobré jehněčí má v českých velikonočních svátcích stále své pevné místo. Zkuste si ho letos připravit velmi pomalým pečením podle našeho výjimečného receptu.
Jehněčí plec s rozmarýnovým výpekem
postup
1. Jehněčí plec vyndejte z lednice a počkejte, až získá pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200 ºC. Většinu lístků rozmarýnu roztlučte v hmoždíři s mořskou solí. Pak ke směsi přidejte dva oloupané stroužky česneku a dál roztloukejte. Do rozmělněné hmoty vmíchejte dijonskou hořčici a dvě lžičky olivového oleje.
2. Ostrým nožem udělejte do masa několik zářezů. Plec opepřete a pořádně potřete rozdrcenou rozmarýnovou pastou – dejte si záležet v záhybech a také tam, kde jste maso nařízli. Pokud jste do pasty dali málo soli, můžete přisolit.
3. Oloupejte cibule a nakrájejte je na silnější kolečka. Vložte je do hlubšího pekáče, přidejte zbytek rozmarýnu a zbylé neoloupané stroužky česneku. Zastříkněte zeleninu balsamicovým octem a zalijte 2 dcl studené vody. Navrch položte maso a pečte odkryté 20 minut na 200 ºC.
4. Vyjměte pekáč z trouby a přikryjte dvojitou vrstvou alobalu. Pak vložte pečeni zpátky do trouby, snižte teplotu na 160 ºC a nechte ji tam další čtyři hodiny nebo i déle – maso se musí v závěru pečení samo oddělovat od kosti.
5. Upečenou plec vyjměte opatrně z pekáče, přemístěte do jiné nádoby a volně přikryjte fólií. Z vypečené šťávy seberte tuk, vysbírejte lístky rozmarýnu, vymačkejte česnek ze slupek a slupky odstraňte. Zahřejte pekáč na sporáku na střední teplotu, vmíchejte pomalu mouku a dvě minuty povařte. Přidejte 5 dcl horké vody a víno. Dobře zamíchejte, přiveďte k varu a snižte plamen. Pomalu vařte asi 15 minut, dokud není omáčka hustá a hladká.
6. Plec naporcujte na plátky, podávejte s cibulovo-rozmarýnovou omáčkou a bramborovou kaší.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- 15 minut
- Doba vaření
- 4 hodiny a 45 minut
Počet porcí
-
Ingredience
-
2 kg jehněčí plece s kostí
svazek čerstvého rozmarýnu
1 palička česneku
2 lžičky dijonské hořčice
olivový olej
6 červených cibulí
4 polévkové lžíce balsamicového octa
1 polévková lžíce hladké mouky
1 dcl červeného vína
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.