Po Velikonocích jsou mnohé domácnosti doslova zaplaveny vejci natvrdo. „Co s nimi?“ je otázka, kterou pak řešíme rok co rok. Kromě oblíbené vaječné pomazánky se ovšem vejce hodí do mnoha jiných pokrmů. Často si tak jimi můžete zpestřit sváteční stůl.
Plněná vejce jsou chutná rychlovka
Na 8 vajec potřebujeme 100 žervé, lučiny či jemného tvarohu, 100 g měkkého másla, různé druhy sýra, 50 g kvalitní šunky, pepř, sůl, dijonskou hořčici, jarní cibulku a bylinky (petrželka, pažitka).
Vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vyndáme žloutky. Máslo i žervé utřeme zvlášť se žloutky a 2 lžičkami dijonské hožčice a poté spojíme. Přidejte jemně pokrájené či nastrouhané další suroviny a dochuťte. Můžeme dozdobit posekanou pažitkou a petrželkou.
Nenáročnou variací na pomazánku je vaječná pěna
Na 6 vajec potřebujeme ½ tatarské omáčky, ½ bílého jogurtu, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, mletý pepř a zeleninu na ozdobu podle chuti.
Vejce najemno nastrouháme, smícháme s tatarkou a jogurtem. Přidáme česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Na pečivu pak zdobíme zeleninou.
Netradiční koláč z vajec
Potřebujeme 6 vajec natvrdo, 3 syrová, 2 rohlíky, 50 g másla, 100 ml smetany, lžičku soli, lžičku kopru, lžičku petrželky a pepř.
Žloutky ušleháme s máslem, vmícháme sůl, pepř a předem namočené a vymačkané rohlíky. Posekáme kopr a petrželku, nakrájíme vejce a našleháme smetanu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto pečeme v dortové formě asi 30 min na 180 °C. Koláč pak ozdobíme posledním vejcem a koprem.
Přejeme bohatou koledu a následně dobrou chuť.