Ačkoliv se úroveň kávové kultury v Česku v posledních letech postupně zlepšuje, častým nešvarem, který bohužel přetrvává v mnoha českých restauracích i kavárnách, je elementární neznalost. Ta se projevuje ve špatném pojmenování kávy, ale i její nesprávné přípravě. Espresso musí splňovat pevně stanovená kritéria a neexistuje ve variantách „velké“ ani „malé“, v Česku navíc s oblibou označované jako „piccolo“. Tento název, který je českým výmyslem, najdete v nápojových lístcích restaurací až překvapivě často. Více o tom, jak má (i jak rozhodně nemá) vypadat skutečné espresso, se dozvíte na stránkách iniciativy
Piccolo neexistuje. Napříč republikou dnes již ale najdete také řadu kaváren, které nabízejí čerstvou výběrovou kávu nejvyšší kvality. Ta často pochází z lokálních pražíren. Mezi vyhlášené české pražírny patří například Mamacoffee – první fairtrade pražírna ve střední Evropě, Doubleshot, Coffee Source či rodinná pražírna Coffeespot. Nadcházející víkend
15. a 16. listopadu budete mít jedinečnou možnost ochutnat kávu z těchto i dalších pražíren a dozvědět se mnoho zajímavostí o kávové kultuře. V Holešovické tržnici v Praze se totiž uskuteční již třetí ročník
Prague Coffee festivalu, jehož program je určen všem milovníkům kávy, laikům i profesionálním baristům.