Chlebíčky a jednohubky patří k silvestrovskému pohoštění stejně jako párek k hořčici nebo kočička k pejskovi. Připravili jsme proto pro vás 7 nápadů, jak tuhle českou klasiku pojmout moderně a originálně z tradičních českých surovin.
1. Niva & ořechy
Nakrájejte na šikmo celozrnný rohlík, zlehka ho potřete změklým máslem, přidejte trojúhelníček nivy (nebo jiného plísňového sýra), ozdobte lžičkou hruškové zavařeniny a jádrem vlašského ořechu.
2. Pečený česnek & mandle
Palici česneku shora seřízněte, zabalte do alobalu a při 180 °C pečte asi 45 minut. Mezitím nasucho opražte hrst mandlových lupínků. Upečený česnek vymačkejte ze slupek a promíchejte ho s půl vaničkou měkkého tvarohu, balíčkem lučiny a 2 lžícemi bílého jogurtu. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku. Pomazánkou potřete pečivo a ozdobte opraženými mandlemi.
3. Klobása & sýr
Nakrájejte na kolečka celozrnný rohlík, na každý dejte kolečko klobásy, snítku tymiánu a kousek eidamu nebo jiného podobného sýra. Zlehka zapečte v troubě, aby se sýr rozpustil.
4. Pečená červená řepa & kozí sýr
Červenou řepu zabalte do alobalu a hodinu pečte. V troubě opečte plátky pečiva. Potřete je kozím sýrem, ozdobte kolečkem upečené řepy, zakápněte balzamikovým octem, poprašte pepřem a vločkovou solí. Ozdobte tymiánem nebo oreganem.
5. Rybičková pomazánka & kyselé okurky
Slijte konzervu sardinek. V misce je smíchejte s pokrájenou jarní cibulkou, pár kapkami citronu, lučinou a rozpuštěným máslem. Rozmačkejte a vyšlehejte dohladka. Podávejte na klasickém kváskovém chlebu ozdobené kyselou okurkou.
6. Domácí paštika & brusinková zavařenina
V pánvi na troše másla osmahněte cibuli a 2 prolisované stroužky česneku. Přimíchejte 400 g kuřecích jater a opečte je dozlatova. Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte 150 g změklého másla, osolte, opepřete a přeceďte. Nalijte do mističek a nechte v chladu ztuhnout. Paštiku podávejte s křupavým pečivem a brusinkovou zavařeninou.
7. Hrášek & slanina
Nechte povolit mražený hrášek. Rozmačkejte ho se sýrem cottage a nasekanými lístky máty. Osolte, opepřete, směs natřete na kolečka bagety a ozdobte vypečenou slaninou a lístky máty.
Bonus z francouzské kuchyně z českých surovin
Rillettes aneb vepřové výpečky
Nakrájejte na kostičky 1 kg bůčku a opečte ho na troše sádla. V hrnci pak maso promíchejte se solí, zalijte 150 ml bílého vína, přikryjte poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte celou noc. Ráno promíchejte vidličkou a rozlijte do sklenic. Nechte ztuhnout. Podávejte namazané na pečivu a posypané kolečky červené cibule.