5 nápadů jak využít plané byliny

5 nápadů jak využít plané byliny

Send by e-mail
  • Myslíte na jídlo, kudy chodíte? Něco dobrého k snědku najdete kdekoliv – třeba na odpolední procházce přírodou. Vybrali jsme pro vás pětici  bylin, na kterých si pochutnáte.
     
    Česnáček
    Roste ve stínu na okrajích lesů, cest a ve křoví. Sbírat se může od dubna do srpna, jedlé jsou lístky, květy i semena. Chutí připomíná česnek, ale na rozdíl od něj se nedoporučuje tepelně upravovat. Přidejte ho proto třeba do salátu nebo do tvarohové pomazánky.
     
    Jitrocel kopinatý

    Narazíte na něj snad všude. Nejradši má půdu, kde je trochu písku. Taky jste ho jako děti rozkousali a obkládali si jím odřená kolena? Dělali to už rytíři a vojáci ve starověku, když potřebovali vykurýrovat sečné rány. Obsahuje totiž látky, které hojí a zastavují krvácení, sirup z jitrocele pomáhá proti kašli. Do uzavíratelné sklenice dejte asi 1 cm vysokou vrstvu pokrájených jitrocelových lístků, posypte ji krystalovým cukrem, poklaďte dalším jitrocelem a postup opakujte tak dlouho, až budete mít nádobu plnou. Zavíčkujte a nechte několik dní odstát. Pak přeceďte, vymačkejte jitrocelové listy a sirup skladujte v chladu.



    Kontryhel
    Kapka rosy, která se v lístkách kontryhele drží po ránu, prý zajišťuje věčné mládí a krásu. Zkuste to.  A pak si z kontryhele udělejte pomazánku: smíchejte 6 lžic nasekaných mladých listů kontryhele a pažitky, 1 prolisovaný stroužek česneku a vaničku tvarohu. Osolte, opepřete a podávejte na čerstvém chlebu.
     
    Sedmikráska
    Zná ji každé dítě a hodí se do čehokoliv. Kvítky s obsahem vitaminu C, minerálů, flavonoidů a dalších cenných látek se hodí do polévek, salátů, nádivek, pomazánek, kaší nebo těstovin. Ozdobit jimi můžete namazaný chleba i dort.  Zkuste sedmikrásky přihodit do bramboračky nebo krupicové polévky!
     
    Růže
    Máte sílu dojít maximálně na zahradu? Posbírejte tam okvětní plátky růží  a připravte z nich luxusní ozdobu dezertů a dortů. Namočte je do bílků a pak poprašte moučkovým cukrem. Nechte v teple a suchu 24 hodin zaschnout, poté skladujte ve vzduchotěsné nádobě.



    Kam dál:
    Rebarbora a její využití v kuchyni


    Jarní bylinky a jejich využití


    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.