10 zajímavostí o jahodách (1)
10 zajímavostí o jahodách
- Napadlo by vás, že tohle první jarní ovoce patří do rodiny růží? A víte kolik semínek je na jedné jahodě? Tady je výběr informací o jahodách, které nás překvapily.
1. Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
2. Alergie na jahody způsobují obsažené organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které zároveň dodávají jahodám charakteristickou vůni a chuť.
3. Jahody fungují jako afrodiziakum pro muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost.
4. Jahody ze zahrádky se ideální sklízet ráno, dokud jsou přirozeně chladné. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak až 5 dní.
5. Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka, okurka, řepa nebo dýně) má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se konzumuje, je zbytnělé květní lůžko; vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek.
6. Jahody jsou skvělé nejen ve známých sladkých podobách podobách, ale i naslano.
7. Na území Čech se začaly jahody pěstovat až v devatenáctém století v okolí Neveklova na Benešovsku.
8. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově . V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.
9. Stáleplodící odrůdy v našich podmínkách dávají jahody dvakrát ročně.
10. Jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.