10 zajímavostí o jahodách

10 zajímavostí o jahodách

Send by e-mail
  • Napadlo by vás, že tohle první jarní ovoce patří do rodiny růží? A víte kolik semínek je na jedné jahodě? Tady je výběr informací o jahodách, které nás překvapily.

     
    1.      Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
     
    2.      Alergie na jahody způsobují obsažené organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které zároveň dodávají jahodám charakteristickou vůni a chuť.
     
    3.      Jahody fungují jako afrodiziakum pro muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost.
     
    4.      Jahody ze zahrádky se ideální sklízet ráno, dokud jsou přirozeně chladné. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak až 5 dní.
     
    5.      Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka, okurka, řepa nebo dýně) má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se konzumuje, je zbytnělé květní lůžko; vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek.
     
    6.      Jahody jsou skvělé nejen ve známých sladkých podobách podobách, ale  i naslano.
     
    7.      Na území Čech se začaly jahody pěstovat až v devatenáctém století v okolí Neveklova na Benešovsku.
     
    8.      O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově . V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.
     
    9.      Stáleplodící odrůdy v našich podmínkách dávají jahody dvakrát ročně.
     
    10.  Jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.