10 zajímavostí o houbách

10 zajímavostí o houbách

Send by e-mail
  • 1)     Hřiby mají rády přívalové deště. Nejvíc rostou poté, když když teplé a suché počasí vystřídá liják a zase se oteplí.

    2)     Do lesa nemá smysl chodit hned po dešti, počkejte aspoň 10 dní.

    3)     Optimální teplota pro růst hřibů je 15 až 20 stupňů. Ideální podmínky pro houbaření nastávají tehdy, když jsou denní a noční teploty        přibližně obdobné. 

    4)     Houbová sezona trvá od konce března – začíná šťavnatkou březnovou – a končí na začátku prosince, kdy je možné ještě najít hřiby. Nejvíc hub obvykle roste na přelomu srpna a v září.

    5)     Podle statistik České zemědělské univerzity v Praze, nasbírá každá česká domácnost bezmála 6 kilo hub ročně.

    6)     Najdete-li v lese hříbek o velikosti 3 cm, schovejte si ho pod listí. Během 24 hodin vyroste asi o 5 cm.

    7)     Největší českou houbou je pýchavka – vatovec obrovský. Může v průměru dorůst až do jednoho metru a vážit i čtyři kila.

    8)     Podhoubí prorůstá v kruzích. Dokola prosto choďte zejména, když objevíte bedlu nebo žampion. Houby, které nikdo sebere, se rozpadnou a poslouží jako hnojivo pro budoucí generaci hub.

    9)     Pevné a nečervivé houby vydrží v lednici i týden.

    10)    Některé druhy hub si žádají důkladnou tepelnou úpravu, například hřib kovář by se měl vařit aspoň 20 minut, aby vás z něj nebolelo břicho.

    kde?

  • Czech republic

    kdy?

  • 10.10.2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.