Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Ať už cokoliv, svíčková bude pravděpodobně v první pětce. Možná i proto se o ten jediný a pravý recept na ni vedou tak vášnivé spory. Vedou se o to, zda maso péct zvlášť, nebo dusit se zeleninou, zda se má přidávat hořčice a zda omáčku nakonec rozmixovat, nebo propasírovat. Zkrátka, kolik kuchtíků, tolik receptů. Ještě že se shodneme na tom, že se toto jídlo má podávat s knedlíkem...
postup
1. Maso očistíme, zbavíme blan a prošpikujeme slaninou. Potom ho osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, očištěnou zeleninu nastrouháme. Na zeleninu do pekáčku položíme maso, přidáme koření, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Přiklopíme a necháme jeden den v lednici odležet.
2. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a dáme odpočinout, z omáčky odstraníme koření, především bobkový list.
3. Omáčku v pekáčku na sporáku pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky a krátce orestujeme. Zalijeme smetanou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme a měkkou zeleninu propasírujeme do omáčky. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)
4. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.
Tip:
Někteří kuchaři přísahají na opečení zeleniny do základu. Právě tmavá barva zeleniny pak dodá barvu i celé omáčky. Zkuste sami, která varianta vám vyhovuje víc.