Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
2 dny
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

4

Ingredience

  • Suroviny:
    • 200 g tučných kachních jater (foie gras)
    • 500 ml mléka
    marináda
    • 100 ml bílého ledového vína
    • 50 ml medoviny
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1 lžička soli
    • 1/3 lžičky mletého bílého pepře
    omáčka
    • 200 ml šťávy z červené řepy
    • 3 lžíce medu
    • ocet
    • špetka chilli
    • sůl
    příloha
    • 3 jablka
    • 1 lžička skořicového cukru
    • 3 lžíce cukru krystal
    • 1 lžička másla(výhonky hrášku
    • zelené bylinky na ozdobu
    Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra, abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě podtrhnou jablka s karamelem. Tato paštika je regionální specialitou z Českého ráje.
     

postup

    • 200 g tučných kachních jater (foie gras)
    • 500 ml mléka
    marináda
    • 100 ml bílého ledového vína
    • 50 ml medoviny
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1 lžička soli
    • 1/3 lžičky mletého bílého pepře
    omáčka
    • 200 ml šťávy z červené řepy
    • 3 lžíce medu
    • ocet
    • špetka chilli
    • sůl
    příloha
    • 3 jablka
    • 1 lžička skořicového cukru
    • 3 lžíce cukru krystal
    • 1 lžička másla(výhonky hrášku
    • zelené bylinky na ozdobu
    Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme. Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin.
    omáčka
    Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
    příloha
    Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky. Příloha toasty nebo bílé pečivo.
     
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.