- 200 g tučných kachních jater (foie gras)
- 500 ml mléka
marináda
- 100 ml bílého ledového vína
- 50 ml medoviny
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky mletého bílého pepře
omáčka
- 200 ml šťávy z červené řepy
- 3 lžíce medu
- ocet
- špetka chilli
- sůl
příloha
- 3 jablka
- 1 lžička skořicového cukru
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžička másla(výhonky hrášku
- zelené bylinky na ozdobu
|
Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme. Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin.
omáčka
Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
příloha
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky. Příloha toasty nebo bílé pečivo. |