Dýňová polévka

Dýňová polévka
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

4-6

Ingredience

  • 1 kg dýně, nejlépe typ Hokkaido
    200 g cibule
    150 ml olivový olej
    700 ml zeleninového vývaru
    1 stroužek česneku
    čerstvý zázvor nebo chilli
    100 g dýňová semínka
      20 ml dýňový olej
       Sůl, pepř
     
    Když se urodily dýně, zpracovávaly se samozřejmě i v kuchyni.Kromě pečených dýní na sladko i na slano, byla a dodnes je oblíbená i dýňová polévka. Je nejen velmi chutná, ale i zdravá a neodmyslitelně patří k podzimním dnům.

postup

  • Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na silnější půlměsíce. Rozložíme ji na pečící plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem, posolíme a opepříme a dáme na cca 15 minut péct do trouby při teplotě 250°C. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme opečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme cca 10 minut a pak vše rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Ochutíme česnekem a nastrouhaným čerstvým zázvorem. Pro dospělé můžeme přidat i špetku chilli. Polévka by měla být jen mírně pálivá, aby se vyrovnala sladká chuť dýně. Dětem můžeme polévku ještě zjemnit smetanou. Na pánvi nebo v troubě na plechu na malém množství oleje orestujeme dýňová semínka, která budou tvořit vložku do polévky. Servírujeme s pár kapkami dýňového oleje.
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.