Zdobený chodský koláč

Zdobený chodský koláč
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
Doba vaření

Počet porcí

Ingredience

  • Těsto
    400 g polohrubé mouky
    30 g droždí
    60 g cukru krupice
    200 ml mléka
    4 žloutky
    1 balíček vanilkového cukru
    špetka soli
    kůra z ½ citronu
    80 g másla
    tuk na vymazání plechu
    1 vejce na potření
    mandle a rozinky na ozdobu
     
    Náplň maková:
    200 ml  mléka
    50 g cukru krupice
    1 balíček vanilkového cukru
    200 g mletého máku
    2 lžíce mouky krupice
     
    Náplň tvarohová
    250 g měkkého tvarohu
    100 g cukru moučka
    1 balíček vanilkového cukru
    1 vejce
    1 lžička nastrouhané citronové kůry
    2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
     
    Náplň povidlová
    150 g švestkových povidel
    50 ml rumu
    ½  kávové lžičky mleté skořice
    Traduje se, že se Lomikar ani nestihl zakousnout do koláče. My vám ale doporučujeme si na ně čas najít a připravit si je podle originálního receptu.

postup

  • 1. Do mísy prosijeme mouku a do středu uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vykynout kvásek.

    2. Přidáme cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a vše zlehka propracujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vše řádně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté hnětením vytvoříme 2 bochánky, které položíme na plechy vymazané tukem a necháme 20 minut kynout. Po nakynutí rozválíme válečkem na tenký kulatý plát. Okraj potřeme vejcem a celý koláč ozdobíme makovou, povidlovou a tvarohovou náplní. Nakonec ozdobíme rozinkami a mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

    Náplň maková
    Mléko s cukrem, vanilkovým cukrem přivedeme k varu  a přidáme jemně mletý mák a krupici. Vše společně povaříme asi 2 minuty a necháme vychladnout.

    Náplň tvarohová
    Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem.

    Náplň povidlová
    Povidla dobře promícháme s rumem a skořicí.

    TIP:
    Pokud si chcete vychutnat koláče stejně jako Chodové, přidejte na vrch lžíci zakysané smetany.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.