1. Z droždí s 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
2. V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, 120 g rozpuštěného másla ( zbytkem másla budeme potírat vánočku po upečení) a cukr. Přidáme nasekané mandle, hrozinky, sůl, muškátový oříšek, mletý hřebíček a citrónovou kůru. Promícháme.
Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení.
Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka.
Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké; nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.
Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
3. Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Jednotlivě upečené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou a opět zacelíme).
Aby nám vánočka "nesjela", můžeme vánočku propíchat třemi špejlemi.
Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.
4. Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 160°C.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 PL vody a posypeme plátky mandlí.
Pečeme 45 minut.
Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.