Jidášky

Jidášky
Send by e-mail

Preparation time

Preparation time
60 minut
Cooking time
15

Number of portions

24 kusů

Ingredients

  • 500 g hladké mouky
    70 g másla pokojové teploty500 g hladké mouky
    70 g másla pokojové teploty
    2 žloutky
    300 ml smetany na vaření
    80 g cukru krupice
    25 g droždí
    4 g soli
    špetka strouhaného muškátového květu
    kůra ze 1/4 citronu
    Na potření
    • 1 vejce
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce másla
    2 žloutky
    300 ml smetany na vaření
    80 g cukru krupice
    25 g droždí
    4 g soli
    špetka strouhaného muškátového květu
    kůra ze 1/4 citronu
    Na potření
    • 1 vejce
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce másla

    Tento kynutý moučník, potíraný medem, většinou ve tvaru oprátky nebo zatočeného provazu, na kterém se oběsil Jidáš, poté co zradil Krista, se podle tradice peče večer na Škaredou středu. Pověra totiž tvrdí, že ten, kdo ho sní za úsvitu na Zelený čtvrtek, bude po celý rok chráněn od lidské zrady, hadího uštknutí, a také včelího bodnutí. Pokud se vám tak brzo nechce vstávat, tak zcela postačí, když jidášky na Zelený čtvrtek posnídáte.

Procedure


  • Z droždí a lžičky cukru udělejte kašičku a zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
    Všechny ostatní suroviny smíchejte, přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.
    Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
    Z každého dílu vyválejte velmi tenký váleček kolem 20-25 cm.  Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
    Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
    Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní.
    Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou hustou medovou omáčkou ihned po vyndání z trouby potírejte upečené jidášky. Jezte až zcela vychladlé jidášky.

     

Subscribe for newsletter

Sign up for our newsletter and we will notify you whenever new articles are added

Recently added articles