Borůvkový koláč

Borůvkový koláč
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

12

Ingredience

  • 300 g polohrubá mouka

    220 g cukr krupice

    1 ks vanilkový cukr

    1 ks prášek do pečiva

    2 ks vejce

    125 ml olej

    300 ml mléka

    Máslo a hrubá mouka na vymazání plechu

    Drobenka:

    100 g polohrubá mouka

    80 g máslo

    80 g moučkový cukr

    1 ks vanilkový cukr

    0,5 l čerstvých borůvek

     

    Borůvky mají jedinečnou chuť a příznivý vliv na náš organismus. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů a jsou známé pro sv antioxidační účinky. Nejvíce se používají právě u sladkých pokrmů jak v teplé, tak ve studené kuchyni.
    Kromě sladkých borůvkových knedlíků se z nich pečou fantastické borůvkové koláče.
    Receptů na borůvkové koláče je mnoho a fantazii se meze nekladou. Máte možnost si vybírat z různých druhů těst na koláč, jako jsou například kynuté nebo nekynuté. Dále borůvkovou náplň můžete kombinovat dle vašich chutí mimo jiné s tvarohem, ořechy a jiným ovocem. Koláč dovede k dokonalosti i lahodná drobenka, do které můžete přidat i mandle, mák nebo ořechy..
     
     

postup

  • Mouku smícháme s cukry, solí a kypřícím práškem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu a posypeme čerstvými borůvkami. Mouku, máslo a cukr rukou důkladně  tak , promneme a vytvoříme hrudkovitý posyp, kterým posypeme borůvky. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme  dozlatova (cca 25-30 minut). Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.