Babiččin mřížkový koláč

Babiččin mřížkový koláč
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
45 min
Doba vaření
40 min

Počet porcí

1 plech - cca 12 porcí

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
    200 g másla
    2 vaječné žloutky
    80 g cukru
    ¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva
    ½ balíčku vanilkového
    cukru
    citronová kůra
    ostružinová
    marmeláda
    jádra vlašských ořechů
    tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
    Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží!

postup

  • 1. Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.

    2. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.

    3. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.