Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
6 hodin

Počet porcí

4

Ingredience

    • 4 zaječí stehna
    • 1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
    • cibule
    • 100 g sádla
    • 100 g cukru
    • 100 g hořčice
    • 100 g citron
    • 500 ml bílého vína
    • 10 kuliček nového koření
    • 10 kuliček celého pepře
    • 3 bobkové listy
    • sůl
    • citronová šťáva
    • 100 g hladké mouky
    • 300 ml 33% smetany
    ozdoba
    • 200 g čerstvých brusinek
    • 200 g kompotovaných brusinek
    příloha
    karlovarské knedlíky
    Zatímco recept na národní specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný osvědčené klasice - smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných karlovarských knedlíků s petrželkou.Regionální specialita západočeských lázní

postup

  • Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry. Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. (Tento způsob úpravy se nazývá konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí.)Poté uvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem. Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.