Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky

Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 min
Doba vaření
90 min

Počet porcí

4

Ingredience

  • 800 g srnčího hřbetu bez kosti
    pepř
    sůl
    slunečnicový olej na zakápnutí a opečení
     
    Omáčka
    100 g špeku
    300 g cibule
    150 g celeru
    150 g mrkve
    150 g kořenové petržele
    5 listů bobkového listu
    8 kuliček nového koření
    12 kuliček celého černého pepře
    8 kuliček jalovce
    200 g brusinkového kompotu
    50 ml rostlinného oleje
    sůl
    pepř
    vodu na podlévání
     
    Chlupaté knedlíky
    350 g syrových oloupaných brambor
    150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
    250 g hrubé mouky
    1 vejce
    hrst petrželky kudrnky
    sůl
    Pokud náhodou v rodině nemáte nimroda, máte s největší pravděpodobností zvěřinu na talíři jen párkrát do roka. Ale když už se dostanete k její přípravě, musí stát výsledek za to. V našem receptu si k srnčímu masu připravíme božsky vonící omáčku s brusinkami a chlupaté knedlíky.

postup

  • 1. Očištěné maso důkladně odblaníme, osolíme, opeříme, zakapeme olejem, necháme odležet do druhého dne.

    2. Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí být příliš řídká. Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.
     
    Chlupaté knedlíky
    Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto. Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujeme knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu, a podle velikosti vaříme asi 5–7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.