Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30
Doba vaření
120

Počet porcí

4

Ingredience

  • 750 g kančí kýty
    250 g kořenové zeleniny
    100 g tuku
    divoké koření
    sůl
    vývar nebo voda na podlévání

    Šípková omáčka
    70 g másla
    70 g hladké mouky
    170 g perníku na strouhání
    150 g šípkové zavařeniny
    1 dcl červeného vína
    šťáva a kůra z 1 citrónu
    5 hřebíčků
    cukr
    sůl
    Šípková omáčka je staročeskou specialitou. Sladkokyselá omáčka se výborně hodí k veškeré zvěřině, ale nejlépe se snoubí s mladým kančím masem.

postup

  • 1. Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme 1,5 hodiny (pokud bylo maso z mladého divočáka), 2,5 - 3 hodiny u staršího kusu. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme.

    2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, červené víno a zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme.

    3. Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přecezenou šípkovou omáčkou.

    Příloha: různé druhy knedlíků, bramborové šišky

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.