Bažant na víně

Bažant na víně
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina

Počet porcí

pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 bažant
    200 g slaniny
    1 menší celer
    3 mrkve
    1 petržel
    2 cibule
    5 kuliček nového koření
    5 bobkových listů
    3 kuličky pepře
    50 g másla 
    2 větvičky tymiánu
    1/2 l bílého vína
    1/2 l vývaru z bažantích kostí nebo vody
    cukr (dle chuti)
    sůl, mletý pepř
    Bažant má navíc kromě výborné chuti i výživově velmi vhodné složení masa. Obsahuje totiž jen velmi málo tuku, ale naopak spoustu antioxidantů. A protože celý život žije pouze v lesích a na polích, jde vlastně o bio maso!

postup

  • 1. Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme. Potom maso prošpikujeme. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
    Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky. Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
     
    2. Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo. Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
     
    3. Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb. A nezapomeneme polít šťávou se zeleninou!
     
    Tip:
    Bažant musí být před přípravou vždy odleželý, při nákupu se tedy ptejte, jak dlouho visí.
    Po stažení hrozí masu vysušení více, než když ptáka oškubete, proto je potřeba ho dusit. Pokud se nebojíte práce se škubáním, můžete ho po té samozřejmě klidně upéct.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.