1. Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme. Potom maso prošpikujeme. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky. Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
2. Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo. Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
3. Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb. A nezapomeneme polít šťávou se zeleninou!
Tip:
Bažant musí být před přípravou vždy odleželý, při nákupu se tedy ptejte, jak dlouho visí.
Po stažení hrozí masu vysušení více, než když ptáka oškubete, proto je potřeba ho dusit. Pokud se nebojíte práce se škubáním, můžete ho po té samozřejmě klidně upéct.