Vniřnosti

Drůbeží játra na cibulce

Tato specialita se vařila hlavně v Praze, kuřecí nebo krůtí játra s hnědým výpekem z vyrestované cibulky se podávala s čerstvou houskou jako vydatná svačina nebo s rýží jako hlavní jídlo. 
 

Knoflík

 

Zapomeňte na šití, jehly a nitě, tuhle dobrotu stačí položit na talíř. Palačinkový „dort“ prokládaný vrstvami špenátu a telecího mozečku korunuje poleva ze strouhaného sýra, který se při zapékání v troubě krásně rozteče. A rozdělte se raději s ostatními, aby vám vydržel knoflík od kalhot! Knoflík je regionální specialitou střední Moravy.
 

Smažené dršťky


Dříve, než jste mohli  tento kulinářský klenot podávat, museli jste  strávít v kuchyni poměrně dlouhou dobu. Aby se totiž dršky zbavily charakteristického zápachu a nečistot, musí se nejméně třikrát převařit v čisté vodě. Dnes již koupíte drštky vyprané a předvařené, které 20-30 minut povaříme.Pak už stačí jen rychle obalit, osmažit a odměnit se za nekonečné čekání nad hrncem.Tato úprava je regionální specialitou západních Čech.
 

Uzený jazyk s perníkovou omáčkou

Velmi zajímavá  a chutná úprava hovězího jazyka z oblasti severní Moravy.
 
 
 

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není...Tato úprava je regionální specialitou  ze severní Moravy.
 

Vepřové ledvinky na slanině

Restované ledvinky nesměly chybět v nabídce žádné pražské hospody.Podávaly se jako dopolední svačinka, tzv. "gáblík" jen s chlebem, nebo s rýží jako hlavní jídlo. Je to sice specialita poněkud pracnější, ale výsledek za trochu úsilí určitě stojí.

Zadělávané drštky

Pražská specialita, která nesměla chybět v žádné hospodě.Na  tento "gáblík" , který se podával  jen tak s čerstvou houskou již od rána, chodili nejen dělníci,ale i bankovní úředníci.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.