Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
90 minut

Počet porcí

10

Ingredience

    • 1500 g hovězího jazyka
    • 250 g kořenové zeleniny
    • 80 g cibule
    • sůl
    • 2 bobkové listy
    omáčka
    • 10 ks sardelí
    • 40 g másla
    • 60 g tuku
    • 20 g cibule
    • 80 g hladké mouky
    • 1 l vývaru
    • šťáva z půlky citron
    • 125 ml 33% smetany
    příloha
    různé knedlíky a placky
    Příčí se vám vzít do úst to, co už tam jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku. Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec omezovat. Ale pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní není...Tato úprava je regionální specialitou  ze severní Moravy.
     

postup

  • Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky.
    omáčka
    Sardele prolisujeme a polovinu promícháme s máslem. Rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, zaprášíme moukou, a orestujeme. Podlijeme vývarem, 20 minut povaříme a procedíme. Do hotové omáčky přidáme smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.