Kdysi se perníky připravovaly podle tajných, pečlivě střežených receptur. Většinou bývaly velmi složité a obsahovaly drahé koření, které se k nám dováželo z ciziny. S naším západočeským receptem žádné problémy mít určitě nebudete. Jakmile se do něj pustíte, zjistíte, že je vlastně jednoduchý, ale přesto velmi chutný!
postup
knedlíky
Měkký tvaroh prolisujeme přes jemný cedník, přidáme vejce, mouku, strouhanku, mléko, cukr, sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené bílé pečivo. Propracujeme a v chladu necháme alespoň jednu hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na dvacet dílů, ze kterých utvoříme kulaté knedlíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě zhruba 6–8 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a necháme dobře okapat.
omáčka (hodí se výborně i ke kynutým ovocným knedlíkům)
Povidla rozvaříme ve vodě, zahustíme nastrouhaným perníkem, ochutíme rumem, přidáme rozinky a jádra vlašských ořechů. Vše krátce povaříme. Omáčku nalijeme na talíř a vložíme do ní knedlíčky. Ocukrujeme a posypeme strouhaným perníkem nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem