V květnu začíná sezona jahod, která trvá až do června. Narozdíl od skleníkových jahod bez chuti a vůně, které jsou ke koupi po celý rok, ty ze zahrádek a českých polí, které uzrály na sluníčku, nenapodobitelně chutnají i voní. Nejvíc jim sluší jen jednoduchá a krátká úprava, jako je třeba právě náš recept. Nevařte ale knedlíky zbytečně dlouho, aby jahody zůstaly pevné a šťavnaté.
postup
- 1. Ve větší míse rozmícháme tvaroh s moukou, přidáme vejce, olej a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby těsto nelepilo.
2. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 4 cm. Z válečků odkrajujeme kousky, které vždy lehce zmáčkneme, rozložíme na ně jahody a zabalíme knedlíky. Jahody musí být celé obalené, aby se těsto při vaření neroztrhlo.
3. Knedlíky opatrně vložíme do vroucí osolené vody a při mírném varu vaříme 5–8 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové, děrovanou lžící je vyjmeme a na talíři přelijeme máslem, ozdobíme zakysanou smetanou nebo strouhaných tvarohem a posypeme cukrem.
Kam dál:
Nejlepší jahodové kombinace
