Škubánky

Škubánky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut

Počet porcí

4-6 porcí

Ingredience

  • 1 kg brambor
    230 g polohrubé mouky
    sůl
    150 g másla nebo sádla
    moučkový cukr a mletý mák na posypání
    Škubánky jsou  starý postní pokrm, i když si je  jako specialitu nárokuje východočeský kraj,najdeme je v různých podobách  skoro ve všech krajích.  Sypou se mákem, nebo se  na ně dávají povidla, někde se mastí máslem, v dalším kraji se zase opékají na sádle.     
      Mají také různé názvy, na východě to byly trpálky, šuska a šuterka na Táborsku, nebo velmi rozšířený kucmouch.

postup

  • Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky a vaříme do měkka. Pak brambory slijeme,ale necháme v hrnci cca 1/3 vařící vody. Brambory rozšťoucháme  a obrácenou vařečkou uděláme pár děr, ty zasypeme moukou, promícháme necháme  pod pokličkou na velmi mírném teple cca 15 minut propařit.Pak zesílíme teplo a vařečkou promícháváme brambory tak,až budou tuhé a hladké. Rozpustíme máslo, namočíme v něm dvě polévkové lžíce a vykrajujeme velké noky, ty polijeme máslem a posypeme moučkovým cukrem a mletým mákem.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.