Pečené kuřátko na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou

Pečené kuřátko na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut

Počet porcí

4

Ingredience

    • 500 g očištěného kuřete
    • 125 g másla
    • 1000 g jablek
    • sůl
    • 100 g cibule
    • nové koření
    • rajský protlak
    • celý pepř
    • bobkový list
    • jalovec
    • 150 g másla
    • 400 ml 33% smetany
    • 200 ml 21% smetany
    příloha
    máslové noky, rýže, těstoviny, brambory
    Naši předkové věřili, že budou-li nosit při sobě jalovcovou větvičku, ochrání je před nemocemi. Výrazné aroma této dřeviny najdete také ve vyhlášeném slovenském alkoholickém nápoji - borovičce. My ale zůstaneme u jídla a na západě Čech, odkud pochází toto voňavé kuřátko plněné jablky. Tato úprava kuřete je specialitou západočeských lázní.
     

postup

  • Očištěné kuře osolíme zvenku i zevnitř. Naplníme je máslem a jablky zbavenými slupky a jádřinců. Vložíme do pečicí nádoby. Přidáme očištěnou a jemně nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, protlak, máslo a jalovec. Podlijeme horkou vodou a dusíme kuře nejdříve zakryté, poté odkryjeme. Celkem pečeme asi 45 minut. Upečené kuře vyjmeme ze šťávy, kterou poté propasírujeme a přidáme smetanu. Naporcované kuře servírujeme s jablky a omáčkou.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.